top of page
 
Bedrijfswagen kopen

 

 

 

 

 

 

 

 

Welke aspecten spelen er en zijn voor u van belang bij aanschaf van een nieuwe bedrijfswagen?

 

U staat op het punt om te investeren in een bedrijfswagen. Misschien is dat voor u slechts een kwestie van 1 telefoontje plegen en na verloop van tijd staat de auto voor uw bedrijf. U koopt immers al jaren hetzelfde merk bedrijfswagen, bij dezelfde dealer en u bent daar dik tevreden mee! U verspilt op deze manier weinig tijd en u kunt zich gewoon weer richten op uw core business. Daar moet uiteindelijk het geld toch vandaan komen.

 

Goedbeschouwd kent het aankoopproces van een bedrijfswagen echter een zeer groot aantal keuzes, die stuk voor stuk weer invloed kunnen hebben op uw bedrijf, uw bedrijfsresultaten en hoe er tegen uw bedrijf wordt aangekeken. Misschien toch even bij stilstaan?

 

Nieuw of gebruikt?

Diesel, Benzine, gas of elektrisch?

Welk merk, een A-merk of een budget aanbieding?

Uit eigen middelen, financieren of lease?

Kan ik de TCO (Total Cost of Ownership) van mijn favorieten achterhalen?

Koop ik een totaal ingerichte bestelbus of regel ik de inrichting beter zelf?

Dit is slechts een greep van de vragen waar u tegen aan kunt lopen. Ga er maar aan staan, wat is de juiste keuze?

 

Nieuw of gebruikt?

Niet iedere ondernemer beschikt over genoeg budget om

precies datgene te kopen wat hij graag zou willen hebben.

Ook kan het zijn dat u de bedrijfswagen alleen incidenteel 

eens nodig heeft maar er dan wel direct over moet kunnen

beschikken. Een gebruikte bedrijfswagen ligt dan voor de

hand. Overigens hoeft dit echt geen verkeerde keus te zijn.

 

Gebruikte bedrijfswagens kopen kent namelijk ook voordelen.

Ten eerste een lagere aanschafprijs. De afschrijving op auto's

is in de eerste jaren het hoogst. Deze hoge kosten ontloopt u

bij aanschaf van een occasion. U kunt er ook voor kiezen om

met uw budget een klasse hoger te rijden in een gebruikte

auto. Meestal is de occasion direct leverbaar. Er is een grote keuze, die overzichtelijk is gemaakt op internet. Over het algemeen zullen er wel wat gebruikssporen zijn en zal het verbruik iets hoger liggen dan bij een splinternieuwe auto.

U kunt om uzelf voor te bereiden op het kopen van een gebruikte bedrijfswagen eens bij de ANWB  te rade gaan , zij bieden veel waardevolle informatie over dit onderwerp. Ook de Consumentenbond heeft een artikel geschreven om te adviseren bij de keuze tussen nieuw of tweedehands. Klikt u hier voor het artikel.

 

 

 

 

 

 

 

 

Wanneer u besluit een nieuwe bedrijfswagen te kopen, heeft u in de basis keuze uit de brandstoffen benzine, diesel of elektrische aandrijving. Er zijn natuurlijk de mogelijkheden om gastanks in te bouwen bij de benzine aangedreven auto’s en er zijn diverse experimentele bestelauto’s gebouwd met een hybride aandrijving waarbij de combinatie van elektrische aandrijving met benzine, diesel of gas mogelijk is. Deze zullen waarschijnlijk op niet al te lange termijn op de markt komen.

 

Laten we ons nu even beperken tot de benzine, diesel en elektrische bedrijfsauto.

De benzine versie leent zich het meest voor bedrijven die relatief weinig kilometers rijden. Vervolgens kijken we naar de diesel aangedreven bestelwagens. Veruit het meest voorkomende motor type bij bedrijfswagens. Diesel wordt interessant wanneer er veel kilometers per jaar worden gereden.

 

Bij het maken van een goede keuze tussen beide brandstofsoorten moet u het omslagpunt qua kilometers per jaar bepalen. U kiest voor benzine wanneer uw werkelijke hoeveelheid kilometers naar verwachting onder het omslagpunt ligt en verwacht u meer kilometers te gaan rijden dan kiest u voor diesel.

 

Met onderstaande factoren kunt u het omslagpunt berekenen. Om het eenvoudig te houden kunt u het ook beperken tot de eerste 4 factoren.

  • Het jaarlijkse kilometrage

  • Brandstofsoort (prijs per liter)

  • Verbruik van de auto

  • Wegenbelasting

  • Verzekering

  • Onderhoud

  • Afschrijving/restwaarde van de auto

 

Op de website https://www.omslagpuntberekening.nl/ vindt u een handige tool om met de gegevens het omslagpunt te bepalen. Op de website http://www.werkelijkverbruik.nl kunt u het werkelijke gemiddelde verbruik van honderdduizenden lease auto's vinden. Het door fabrikanten opgegeven verbruik volgens de ECE norm is in de praktijk doorgaans te rooskleurig.

 

 

Is uw bedrijf gevestigd in stedelijk gebied en bent u voornamelijk binnen dit gebied werkzaam, dan is het sterk aan te raden om een elektrische variant van de gewenste bedrijfswagen te kopen. Misschien heeft u een aversie tegen elektrisch rijden, probeer dat dan opzij te zetten. Er zitten zeer belangrijke voordelen aan elektrisch rijden.

 

Ten eerste helpt u mee aan een betere luchtkwaliteit en minder geluidsoverlast in uw eigen stad. Ten tweede laat u zien dat u verantwoord onderneemt met die schone en stille investering. Financieel gezien is het ook niet verkeerd want elektrische bedrijfswagens zijn binnen de stad bijna altijd de goedkoopste oplossing. Hoewel de aanschafprijs van een elektrische bedrijfswagen hoger ligt, zijn de gebruikskosten aanzienlijk lager. Daarnaast geven veel gemeentes subsidie wanneer u een elektrische auto koopt in plaats van een benzine of diesel variant. Deze subsidies kunnen flink oplopen. In Amsterdam  en Rotterdam  gelden bijvoorbeeld subsidies van rond de €. 5000,--. In Rotterdam geldt de regeling overigens ook wanneer u een bedrijfsauto koopt op Groengas.

 

De Belastingdienst doet ook een duit in het zakje wanneer u voor elektrisch kiest. Zo zijn er 2 regelingen waar u gebruik van kunt maken, te weten, de Vamil regeling (Vervroegde afschrijving milieu investeringen) en de MIA (Milieu investeringsaftrek).

Welk merk of type bedrijfswagen? Een A-merk of juist een budget aanbieding? Wat is wijsheid?

 

Uit onderzoek blijkt, dat de keuze van een auto voornamelijk gestoeld is op emotie. U koopt dus wat u mooi of aantrekkelijk vindt, ook als het om een bedrijfswagen gaat. Uiteraard kijkt u wel eerst naar het beschikbare budget. Vervolgens koopt u daarmee meestal de auto, die u gevoelsmatig het meeste aanstaat.

Bij het kopen van een bestelwagen is de inzet van de wagen natuurlijk ook doorslaggevend. Heeft u een  servicebus nodig vol met gereedschap en zware onderdelen, een bedrijfswagen voor bestelling van medicijnen  of  moet er elke dag 4 man personeel met gereedschap en een kuub zand mee worden vervoerd. Dat zijn aspecten die specifieke eisen aan de bedrijfswagen stellen, zoals de benodigde afmetingen, het motorvermogen en de opbouw van de auto. Die aspecten kunnen door de meeste fabrikanten probleemloos worden ingevuld en hoeven dus niet bepalend te zijn voor de keuze van het merk.

 

Wilt u toch liever een keuze maken gebaseerd op meer rationele gronden, dan is er voldoende informatie voorhanden om de koop op die manier te benaderen. Zo doet de Duitse tegenhanger van de ANWB, de ADAC al jaren onderzoek naar de (bedrijfs) auto’s met de minste pech onder weg. Deze informatie kunt u hier vinden.

 

Op de Engelse website van Parkers wordt per bestelwagen bijgehouden wat de kosten zijn qua onderdeelprijzen en manuren. Onze eigen ANWB houdt bij welke bestelwagen het zuinigste is en vermeldt daar meteen de aanschafprijs (2015) bij. 

 

Zoekt u andere data om uw aanschaf te onderbouwen, dan is dat naar alle waarschijnlijkheid op internet te vinden.

De auto betalen uit eigen middelen, financieren of lease?

 

Een bedrijfswagen met eigen middelen aanschaffen was al niet

erg populair maar zal de afgelopen jaren een zeldzaamheid zijn

geworden. Een ondernemer gebruikt zijn eigen middelen bij

voorkeur om zijn handel mee te drijven. Momenteel zijn veel auto’s

bij de importeur te financieren tegen 0% rente of een hele lage

rente. Er is dus geen rede meer om niet te financieren.

Het kost immers niets of bijna niets!

 

Voor- en nadelen van zelf kopen.

 

Voordelen:

Bij aankoop van een bedrijfsauto bestaat soms recht op 

investeringsaftrek, een extra aftrekpost op de belastbare winst.

Investeringsaftrek geldt niet voor personenwagens; Je kunt

jaarlijks de afschrijving over de auto aftrekken van de winst.

 

Nadelen:

Als eigenaar draag jij alle risico's, zoals dure reparaties, onderhoud en eventuele kosten van auto's met veel problemen.

Voor dealers ben je minder interessant dan voor een leasemaatschappij. Je koopt immers minder wagens en dit verslechtert jouw inkooppositie t.o.v. lease maatschappijen. 

 

Financiële of operationele Lease.

 

Wil je niet in auto's investeren, maar heb je ze wel nodig? Dan kun je bij verschillende leasemaatschappijen terecht. Lease ondernemingen hebben in de loop der tijd diverse pakketten samengesteld zodat er eigenlijk voor elk wat wils is. Uiteraard tegen betaling. Er bestaan in hoofdlijnen de volgende vormen van lease:

 

Financiële lease
Ook wel 'financial lease' genoemd. Je wordt eigenaar van de auto, die je in termijnen volledig terugbetaalt aan de leasemaatschappij. Je draagt de economische risico's, zoals veroudering of waardevermindering. 

 

Nadeel

  • Je kunt het contract meestal niet tussentijds opzeggen zonder dat u de

        resterende verplichtingen middels een afkoopsom afkoopt.

 

Voordelen

  • Na afbetaling is de auto van jou en daarmee ook de eventuele 

        verkoopopbrengst;

  • Bij deze vorm van lease komt de auto op de balans, waardoor je kunt

        afschrijven;

Soms heb je recht op de investeringsaftrek. Dit geldt echter alleen voor bedrijfswagens en bestelauto's, nìet voor personenauto's.

 

Operationele lease
Het grote verschil met financiële lease is dat de auto nu niet op jouw balans staat. Je draagt ook niet het economisch risico van de auto en kunt er dus niet op afschrijven. Dit lijkt nadelig, maar dat hoeft niet zo te zijn. Bij deze vorm van lease kun je namelijk kiezen voor een kortere contractduur dan de economische of fiscale levensduur.
Je kunt het contract opzeggen, maar maatschappijen dekken zich vaak in door een bepaling in het contract te zetten, dat opzeggen op korte termijn niet mogelijk is.

 

Nadeel 
De auto staat niet op de balans: je kunt er dus niet op afschrijven.

Voordelen

  • De restwaarde van de auto is vaak in de leasetermijn verwerkt. Hoe hoger

        de restwaarde, hoe lager de leasetermijn. De verantwoorde automobilist

        heeft daar voordeel aan;

  • De koopoptie is vaak een standaardvoorwaarde. Het komt hier op neer:

    • Na de afloop van het contract blijf je de auto huren tegen een van te

           voren afgesproken prijs;

  • Je koopt de auto tegen de (geschatte) restwaarde;

  • Je geeft de auto terug.

Ook hier geldt: de leasemaatschappij gaat uit van de gemiddelde rijder. Als betere automobilist kun je een aardig voordeel opstrijken.

 

Full service leasing

 

Voordelen:

  • De ondernemer besteedt zowel het beheer van het wagenpark als de

        financiering daarvan uit. Hij of zij hoeft minder tijd te besteden aan het

        wagenpark en kan zich dus concentreren op de bedrijfsvoering.

  • De ondernemer kan gebruik maken van de inkoopkracht van de

        leasemaatschappij.

  • Deze constructie legt geen beslag op het werkkapitaal van de onderneming

Nadelen:

  • De auto staat niet op de balans, afschrijving is dus niet mogelijk.

  • De leasemaatschappij vraagt uiteraard een vergoeding voor haar

        dienstverlening.

Let op: full service leasing vertoont (sterke) overeenkomsten met operationele lease.

Standaardbepalingen in een leasecontract
 

In elk operationeel contract staan standaard de volgende bepalingen:

  • Waardevermindering: dit is bij een auto in feite de grootste kostenpost die vaak moeilijk te bepalen is. Je kunt natuurlijk op zeker spelen door een auto te nemen waarvan je weet dat de restwaarde hoog is. Toch blijft de afschrijving een onzekere factor die pas bij vervanging echt zichtbaar wordt. De leasemaatschappijen kennen uit ervaring vrij goed het risico dat ze dragen inschatten. Bovendien zijn ze door hun contacten bij de dealers beter in staat om een korting te bedingen dan jijzelf;

  • Reparatie, onderhoud en banden: leasebedrijven berekenen een gemiddelde van de kosten per merk en type en berekenen dit aan jou door. De goeden lijden daarbij onder de slechten, maar omdat het om gemiddelde cijfers gaat, kan de betere automobilist een aardig voordeel opstrijken;

  • Verzekering en belasting: de lease-firma handelt de motorrijtuigenbelasting en het kentekenbewijs deel III af, maar berekent de kosten wel aan jou door. Voor jou dus geen administratieve rompslomp. Bovendien hebben de lease-maatschappijen voor all-riskverzekeringen korting bij de verzekeringsmaatschappijen. Van een bonus/malusregeling kun je via een lease-contract over het algemeen niet gebruik maken;

  • Vervangende auto: als je schade hebt of door een technische storing niet meer verder kunt rijden, zorgt het lease-bedrijf voor een vervangende auto zolang de reparatie duurt;

  • Hulpdienst in het buitenland: valt jouw auto in het buitenland uit of lijd je daar ernstige schade, dan valt de lease-maatschappij vaak terug op internationale hulporganisaties. Je blijft dus altijd mobiel;

  • De zogenaamde service-fee: ook een lease-bedrijf moet winst maken. Daarom heft ze over elk tarief een bepaald bedrag. Meestal is dit een vast maandbedrag dat voor alle auto's hetzelfde is.

 

Andere vormen van lease
 

Je kunt de leaseovereenkomst ook min of meer 'uitkleden'. Denkbaar is de situatie dat je de auto('s) aanschaft en het beheer en de administratie uitbesteedt aan een leasemaatschappij.

Ook als je al (een) eigen auto('s) hebt kun je in sommige gevallen jouw wagenpark ook verkopen aan een leasemaatschappij en dezelfde auto's vervolgens weer terug leasen. Deze zogeheten 'sale & lease backconstructie' geeft je de kans het in de auto's geïnvesteerde vermogen te benutten voor andere ondernemingsactiviteiten en ondertussen toch in jouw ouwe, vertrouwde heilige koe te blijven rijden.

Voor- en nadelen van lease
 

Voordelen:

  • Lease is een honderd procent-financiering. Bij andere financieringsvormen wordt dikwijls niet meer dan vijftig tot zeventig procent van het object beleend. Hierdoor behoudt de onderneming meer leencapaciteit voor de 'echte' ondernemingsactiviteiten. Wanneer van een bank wordt geleend wordt vaak een zekerheid gevraagd die verder gaat dan het gefinancierde object. Bij lease dient alleen het object zelf tot zekerheid;

  • Een al genoemd voordeel is het feit dat jouw uitgavenstroom bij lease gedurende de looptijd van het contract constant blijft. Financiële verrassingen zijn dus uitgesloten.

Nadelen:

  • De rente is bij operationele lease vaak hoger dan bij financial lease of een

        banklening;

  • Bij financiële lease kun je het contract niet opzeggen;

  • De vaste betaalverplichtingen kunnen je in slechte tijden opbreken.

 

Bij TCO is het doel alle te verwachten kosten te verzamelen die samenhangen met het bezit en/of gebruik van een bedrijfsmiddel. In dit geval dus een bedrijfswagen. Deze kosten worden dan vervolgens terug gerekend naar bijvoorbeeld TCO per kilometer. Wanneer u vervolgens een keuze moet maken tussen een aantal bestelwagens weet u welke het goedkoopste is. Of u deze dan ook koopt is een tweede. 

Wanneer u een bestelwagen gaat leasen met full service of operationele lease, dan hoeft u nog slechts de brandstofkosten 

op basis van bovenstaande link van de ANWB toe te voegen en u weet wat u voor een auto kwijt bent.

Gaat u financieren of uit eigen middelen aanschaffen, dan zult u wat meer moeite moeten doen om de kosten te achterhalen. Met de links in dit artikel moet het echter wel mogelijk zijn om een betrouwbare TCO te berekenen.

Nieuwe of gebruikte auto kopen?

TCO of Total Cost of Ownership

bottom of page