top of page

Elektrisch rijden! Wanneer stapt u over?


Op 9 december j.l. informeerde Renault ons dat hun elektrisch aangedreven bedrijfswagen, tevens best verkochte elektrische bedrijfswagen, de Kangoo ZE nu een actieradius heeft van 270 km in plaats van de 170 km daarvoor. In de praktijk geeft dat een bereik van 200 km. Een goede maand later laat Renault ons weten. Dat ook hun grote bedrijfswagen de Master in 2017 als ZE leverbaar wordt met geheel elektrische aandrijving. De auto beschikt dan over de nieuwe techniek die nu al in de Kangoo dienst doet en zal in de Master zorgdragen voor een actieradius van 200 km. De auto heeft 57 kW/75 pk en een topsnelheid van 115 km per uur. De auto zal zeer geschikt zijn voor pakketdiensten in de stadscentra.

Renault zet hiermee flinke stappen om hun leidende rol op het gebied van elektrische (bedrijfs) wagens te behouden. De Kangoo is de best verkochte elektrische bedrijfsauto in Europa. De alliantie Renault/Nissan is wereldleider op het gebied van elektrische auto’s. Meer dan de helft van de elektrische auto’s is er één van deze alliantie.

Volkswagen ziet ook toekomst in de grote elektrische bedrijfswagen en maakt er melding van, dat in 2017 ook hun nieuwe Crafter op de markt komt met een elektrische aandrijving. Ook deze bestelwagen heeft in eerste instantie een bereik van 200 km bij een vermogen van 100 kW. Volkswagen verwacht, dat zij op redelijk korte termijn de wagens een bereik van 400 km kunnen meegeven. De accu’s zijn in 45 minuten voor 80% op te laden.

Naast bovengenoemde merken bieden ook Citroën en Nissan een elektrische bestelwagen. Tenslotte zijn er bedrijven die bestaande bedrijfswagens ombouwen naar elektrisch waaronder de firma BD E-auto die momenteel de Fiat Fiorino, Doblo en Ducato alsmede de Renault Kangoo en Trafic in het programma hebben. Deze auto’s zijn goed bruikbaar maar behoorlijk aan de prijs.

Het zal niemand ontgaan zijn, dat het milieu te lijden heeft onder de uitstoot van onder andere onze op fossiele brandstoffen gestookte auto’s. De overheden nemen telkens weer stappen om de vervuiling terug te dringen. Zo heeft de Gemeente Amsterdam per 1 januari 2017 een milieuzone ingevoerd voor bestelauto’s van voor

1 januari 2000. Daarnaast stimuleert Amsterdam het elektrisch rijden met subsidie. Op een kleine bestelwagen, taxi of personenwagen voor zakelijk gebruik tot € 5.000,- en een grote bestelwagen, bus of vrachtwagen tot 20% van de aanschafwaarde met een maximum van € 40.000,--. Naast Amsterdam hebben Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Tilburg ook een vorm van subsidie voor elektrisch rijden en zal het aantal grote steden dat hiertoe overgaat waarschijnlijk snel toenemen.

De landelijk overheid stimuleert door geen BPM te heffen op geheel elektrische auto’s en belasting technisch is er de Milieu Investeringsaftrek die mogelijkheden biedt.

Wereldwijd gebeurt er ook nogal wat om elektrisch rijden te promoten. Zo verplicht China alle binnenlandse overheden dat 50% van alle overheids voertuigen op korte termijn door elektrische moeten worden vervangen.

Auto’s met accupakket voeren nu de boventoon als het gaat om “schoon” rijden. Geheel zonder nadelen is deze vorm echter niet. De actieradius van deze auto’s op 1 lading is tot op heden nogal beperkt en het opladen neemt toch nogal tijd. Als tussenvorm kennen we de hybride auto en in de toekomst ziet men de waterstof auto als middel om elektrisch lange afstanden mee af te leggen.

Op het World Economic Forum in de Zwitserse plaats Davos is deze maand door een 13-tal mega concerns waaronder Shell, Total en autobouwers Toyota, Daimler, Honda, BMW en Hyundai besloten om de focus te leggen op de ontwikkeling van waterstof technieken. De bedrijven investeren daarvoor in de komende 5 jaar gezamenlijk 10 miljard dollar.

Er rijden al een aantal waterstof auto’s rond in Nederland. Zo hebben Hyundai en Toyota allebei een productie model in de aanbieding. Helaas is waterstof nu nog slecht verkrijgbaar en is de brandstofcel een kostbaar stukje techniek. Maar er wordt hard gewerkt aan verbetering. Zo heeft men een techniek gevonden om een brandstofcel te maken met aanzienlijk minder platina maar met hetzelfde rendement.

Een heel spannende ontwikkeling op het gebied van waterstof speelt zich af in ons eigen land. Tot op heden heeft men waterstof steeds onder zeer hoge druk moeten samenpersen ofwel extreem moeten afkoelen om te kunnen opslaan. Dit brengt te veel gevaar met zich mee, zowel bij productie, bij opslag in de auto en tankstations en tijdens transport. De Nederlandse vinding H2fuel kent geen van deze problemen.

Bij H2fuel wordt de waterstof gekoppeld aan een "drager" in dit geval natriumboorhydride (NaBH4) tezamen met ultra pure water (UPW / H2O). Het kan worden geproduceerd, opgeslagen en gebruikt onder atmosferische omstandigheden en zonder schadelijke emissies of het gebruik van schadelijke stoffen. Daarnaast kan overschot elektriciteit van bijvoorbeeld windmolens of waterkrachtcentrales met H2fuel probleemloos worden opgeslagen.

Iets dat tot op heden op grote schaal nog niet mogelijk is. Het mooie is dat waterstof overal in overvloed beschikbaar is en dat de kosten van H2fuel zeer beperkt blijven. Mijns inziens kan het niet lang duren of deze vinding wordt opgepakt door bijvoorbeeld de eerder genoemde 13 van het World Economic Forum en wereldwijd uitgerold.


Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page