top of page

Bestelwagen veiligheidstips: hoe je je bestelwagen, de lading en jezelf tijdens het werk en op het w


Gezondheid en veiligheid is focus nr 1 voor bedrijven, hier zijn enkele top tips voor eigenaars en bestuurders.

Als u met een bestelwagen werkt, moet u dit veilig doen, waarbij u dit onmisbare bedrijfsmiddel beschermt, het beveiligt en ervoor zorgt dat dieven wel twee keer nadenken voor ze hem of de inhoud ervan stelen.

Het bezitten en exploiteren van een bestelwagen is een fulltime baan. Niet alleen moet u hem onderhouden en zorgdragen voor een goede werking, hij moet ook veilig zijn zodat uw bedrijfsvoering ongestoord door kan gaan. Tenslotte is tijd geld, en hoe meer tijd u kwijt bent aan problemen en gedoe, deste minder geld komt er binnen. Het betekent dat de veiligheid van een bestelwagen een prioriteit moeten zijn voor elke eigenaar en bestuurder.

Veiligheid komt in vele vormen waar het bestelwagens betreft. Alle nieuwe bestelauto's zijn tegenwoordig voorzien van zaken zoals stabiliteitscontrole, airbags en ABS, terwijl de meest recente modellen vaak beschikbaar zijn met geavanceerde veiligheidsvoorziening, zoals city-braking, lane-assist en adaptieve cruise control. Maar terwijl de fabrikanten hun steentje bijdragen om ervoor te zorgen dat de veiligheid van moderne bedrijfswagens op dezelfde niveau is als personenauto's, is er nog genoeg dat de eigenaren van bestelwagens kunnen doen om ervoor te zorgen dat deze veiligheidssystemen goed werken.

Te vaak begrijpen bestuurders de veiligheidsvoorzieningen op hun voertuig niet goed. Het is altijd de moeite waard om na te gaan hoe extra apparatuur werkt, zodat u het maximale voordeel er uit kunt halen. Dat geldt voor meer geavanceerde technologieën zoals City brake-assist en lane departure warning, maar ook voor dagelijkse veiligheidshulpmiddelen zoals ABS-remmen en ESC-stabiliteitscontrole. Bestuurders moeten de tijd nemen om de handleiding te lezen en de bezitters van bestelwagens moeten er een punt van maken om hun chauffeurs bekend te maken met de veiligheidshulpmiddelen op het voertuig.

Bestelauto eigenaren moeten veiligheid in het achterhoofd houden bij het bestellen van hun voertuigen. Een beetje extra uitgeven aan de juiste toebehoren van de bestelauto zou zich op de lange termijn kunnen uitbetalen. U zult merken dat de meeste nieuwe bestelauto's nu standaard zijn voorzien van een vast afscheidingsschot, zodat losliggende lading niet naar voren vliegt en personen verwondt bij hard remmen. Niet alle bestelwagens zijn uitgerust met een afscheidingsschot, maar het is een nuttige veiligheids-item om te hebben. Een afscheidings-schot stopt ook de toegang tot de laadruimte via de voordeuren.Sommige bestelwagens worden daarbij ook met aparte vergrendeling van de laadruimte geleverd, wat betekent dat het laadruim apart is beveiligd t.o.v. het passagierscompartiment.

Hoe de lay-out van uw bestelwagen er ook uit ziet, hoe u de wagen laadt, bepaalt of hij veilig is om mee te rijden of niet. Voordat u inlaadt, is het eerste wat u moet weten het maximale toegestane laadgewicht dat uw bestelwagen mag hebben. U vindt dit op het voertuig identificatie nummer van de bestelwagen (VIN). Hier vindt u het merk Bedrijfswagen, model, motor en afmetingen, het unieke VIN chassisnummer en het bruto voertuiggewicht (BVG). Dit gewicht is het maximum dat de bestelwagen mag wegen tijdens het rijden. Het is niet alleen het laadvermogen die u kunt meenemen, het is het totaal van wat de auto mag wegen, dus ook het gewicht van de chauffeur, de passagiers en de brandstof aan boord zijn factoren die meespelen.

Alle bestelwagens die op een standaard rijbewijs kunnen worden bestuurd, zijn beperkt tot het maximale BVG van 3.500kg. Het merendeel van de bestelauto's heeft een BVG onder dit gewicht en het betekent dat de allergrootste bestelauto's (lange wielbasis en hoge dak versies bijvoorbeeld) massale ladingvolumes kunnen hebben, maar zij zullen relatief kleine stijgingen bieden t.a.v. laadcapaciteit als het gaat om BVG. Ze zijn meer geschikt voor grote, volumineuze, lichte lading en het is mogelijk dat een kleinere bestelwagen daadwerkelijk een zwaardere lading mag hebben.

Bij het laden van een bestelwagen is het belangrijk om goede gewichtsverdeling te hebben, zodat de voor- of achteras niet overbelast is. Dit kan er voor zorgen dat de bestelwagen een ongelijk zwaartepunt heeft, wat de handling van de besturing zal beïnvloeden en onstabiel maakt. De zwaarste items die u meeneemt, moeten zo laag mogelijk en tussen de voor- en achterassen worden geladen, evenals langs de middellijn van de bestelwagen. Als dit niet mogelijk is, dan moeten zwaardere objecten aan weerszijden van de bestelwagen in evenwicht worden verdeeld.

Je moet er echt voor zorgen dat niets in het laadruimte beweegt tijdens het rijden. Alles wat in de achterkant van een bestelwagen wordt gezet, moet veilig vastgezet zijn, en de moderne bestelauto's beschikken over veel mogelijkheden om lading te verankeren.

Bevestigings-ogen die zich op de solide punten van de laadvloer bevinden, bieden de beste veiligheid voor elke lading, en een goede set spanbanden kunnen de meeste artikelen beter zekeren dan door gebruik van touw.

Zelfs als u een grote pallet meeneemt, is het raadzaam om dit zo veilig mogelijk vast te maken, want ook als uw bestelwagen een stroeve bodem heeft, dan nog zijn ze in beweging wanneer u mobiel bent. Een bewegende lading kan mogelijk de goederen of het voertuig beschadigen of zelfs een ongeluk veroorzaken doordat de bestelwagen onstabiel wordt.

Elastische banden kunnen ook worden gebruikt om items vast te zetten, wanneer het niet uitmaakt of uw lading een beetje beweegt. De blootliggende spanten die de zijwanden van de bestelwagen sterkte geven, bieden veel mogelijkheden en vaak bevestigingsogen om iets vast te haken of om met touw of spanbanden iets vast te zetten.

Natuurlijk is het, voordat je alles hebt vastgezet, een goed idee om ervoor te zorgen dat uw goederen beschermd zijn tegen schade. Plastic bubble wrap en opvulling, is goed te gebruiken, terwijl oude handdoeken en lakens helpen om dingen schoon te houden en om te voorkomen dat ze beschadigen wanneer ze tegen de wanden van de laadruimte stoten tijdens het rijden, en bij het in- en uitladen.

Als een ongezekerde lading in de achterkant van de bestelwagen eventueel beweegt, kan dit de binnenkant van de bestelwagen soms aanzienlijk beschadigen. Als u ervoor kiest om uw bestelwagen te upgraden met een van rubber coating voorziene vloerplaat en houten zijwanden, dan wordt de schade daaraan aangebracht, in plaats van aan de auto en zal het veel makkelijker en goedkoper zijn om e.e.a te repareren.

Zodra u uw bestelwagen hebt geladen, bent u klaar om te gaan. Doe rustig aan om ervoor te zorgen, dat er geen items in het laadruim bewegen, met een gedosseerde en soepele bediening van het gaspedaal, remmen en stuur. Plotselinge bewegingen kunnen uw lading doen verschuiven, en als de items echt zwaar zijn, kunnen ze loskomen van hun spanbanden.

Als u tijdens het rijden stoten of klappen hoort vanuit het laadruim, dan is het wijs om op een veilige plaats naar de kant te gaan, zodat u uw lading kunt controleren - u zou niet willen dat u uw bestemming bereikt, u de deur opent en alle goederen uit de auto vallen. Dankzij de hoge zitpositie van een bestelwagen is het makkelijker om ver vooruit te kijken en te anticiperen op wat er op de weg gebeurt, hetgeen u helpt om soepeler te rijden.

Moderne bestelwagens komen met de gebruikelijke waaier van alarms en startonderbrekers die u ook op personenauto's vindt, maar u kunt verdere stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat uw bestelwagen veilig is. Mechanische beveiliging omvat bijvoorbeeld stuurwiel-vergrendeling deze voorkomt diefstal terwijl een slotplaat een inbraak voorkomt en voorkomen slot bouten de diefstal van de lichtmetalen wielen.

Een tracking-apparaat kan worden toegevoegd - hoewel dit duur kan zijn en u maandelijkse kosten krijgt om de tracking capaciteit te behouden, zal uw verzekeringspremie mogelijk verminderen. De alomtegenwoordige 'Geen kostbaarheden in de auto' sticker lijkt misschien een zinloze oefening, maar dit kan een goedkoop middel zijn om een eventuele dief op andere gedachten te brengen.

Een andere top beveiligingstip is om ergens te parkeren waar het druk is en goed verlicht, waardoor er minder kans is voor dieven om ongezien in te kunnen breken of om de wagen ongezien te kunnen stelen. Als dat geen optie is, misschien dan parkeren elders dan op de openbare weg? Niet veel garages zijn groot genoeg om een bestelwagen te herbergen, maar als je een oprit hebt, kun je investeren in een solide hek of een slagboom die het leven van een dief moeilijker maken.

Beveiligingsverlichting is altijd een nuttige aanvulling, terwijl de nieuwste CCTV-camera's zijn voorzien van infrarood-activering die ze inschakelt als ze beweging detecteren. U kunt een camera aansluiten op uw lokale Wi-Fi-netwerk om ook automatisch beelden op te nemen. Hoewel dit de diefstal van een voertuig niet kan voorkomen, kan het de politie wel helpen bij hun eventuele onderzoek mocht het tot een diefstal komen.

En natuurlijk is er één aspect van bestelwagen diefstal die je zelf onder controle kunt houden, dat is de sleutels van je bestelwagen ergens uit het zicht opbergen. Soms kan de grootste beveiligingsfout in uw eigen huis voorkomen, als u uw sleutels bij de achterdeur aan een rekje hangt, geeft het de vastberaden dief een makkelijke gelegenheid om met uw bestelwagen aan de haal te gaan.

Wat zijn uw beste veiligheidstips? Laat het ons weten.


Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page